4 tips för snabb och effektiv rengöring av badrummet

Om någonting ska prioriteras när det gäller städning så är det väl badrummet. Det är skönt att komma in i ett badrum där det doftar friskt och rent.

Enklaste sättet att hålla badrummet rent och snyggt är att var och en som använder sig av det håller rent efter sig, dvs, använder badkarets rengöringsborste efter varje bad eller dusch, borstar ur tvättstället varje gång det använts, tar bort hår från duschavloppet efter hårtvätt, lägger tandkrämstuben åter på sin plats.

Det underlättar om det finns borstar lätt tillgängliga och en liten papperskorg av plast för bomullstussar och hår som tas ur kammen. Men trots de här försöken att göra det enklare kan en grundlig rengöring vara ganska besvärlig. Det beror på att man bygger badrum utan att tänka på den som ska städa.

 

WC-stolen sitter ofta några centimeter från väggen och ofta i ett hörn, vilket betyder att det behövs både knäböjning och hukande för att komma åt att städa runt stolen. Tvättstället är inte alltid fäst intill väggen utan lämnar en liten glipa, precis så smal att det är nästan omöjligt att komma in med en borste.

Det finns rör som löper utefter väggarna. De byggs ju inte in med tanke på risk för vattenskador. Badkaren brukar ha en front av vitlackerad plåt som är svår och tung att få bort.

1. Tvättstället

Görs rent på samma sätt som badkaret men med diskborste. Med den är det lätt att komma åt kring kranarna och åtminstone en bit ner i glipan mellan tvättställ och vägg. Den som önskar att kranarna ska bli så fina att de glänser, kan gnida dem med en torr trasa efter rengöringen.

2. WC-stolen

Använd en diskborste för vattenbehållaren, locket och sitsen. Borsten kan vara av annan färg än tvättställets. Den borsten kan också användas för tvättning av stolens nederdel där den ansluts till golvet. Invändigt rengörs WC-stolen med en speciell toaborste.

När kröken i vattenlåset ska göras ren, kör man borsten kraftigt nedåt-inåt flera gånger. Vattnet körs då undan och ned i avloppet och det går lättare att borsta rent i vattenlåset. Använd såpa som rengöringsmedel. Tillsätt ett par msk ättiksprit och låt stå ett tag. Borsta sedan rent och spola.

OBS! Häll aldrig blekmedel i toaletten. Man vet inte hur det påverkar processen i reningsverket. Om toaletten rinner brukar det bildas en brun rand. Den tas bort med citronsyra på samma sätt som beskrivs för badkar. Låt citronsyran sitta kvar och verka ett tag.

I WC-stolen finns ett bra gömställe för smuts. Det är rännan uppe under kanten. Där kommer man lättast åt med en diskborste.

3. Badkaret

Tvättas ur efter varje bad med en speciell badkarsborste med långt skaft och handdiskmedel eller såpa. Skölj med duschen efteråt. Rostfläckar eller bruna ränder efter droppande kranar tas bort med citronsyra. Fukta en svamp, strö citronsyra på den och gnid in de ställen som ska rengöras.

Låt citronsyran sitta kvar en bra stund för att verka. Tvätta sedan med borste och såplösning och skölj. Skurpulver, vittvättmedel eller klorblekmedel bör inte användas. Emaljen repas och blir lättare smutsig.

 

4. Golvbrunnen

Om det trots rengöring av badkar, tvättställ och WC-stol luktar unket i badrummet kan det bero på golvbrunnen. Den måste göras ren ibland. Ta bort gallret och skura det både på över- och undersida med panelborste och såpa. Skölj noga efteråt.

Nere i den frilagda brunnen finns kanske en massa hår och fett. Det måste lyftas bort för hand. Man väljer nog helst att ha hushållshandskar på vid det oaptitliga jobbet. Skura runt kanterna med såpa och skölj. Häll sedan några matskedar hushållssoda i golvbrunnen och lägg på locket. Det bidrar till att lösa upp fett. Nästa gång badkaret töms, spolas det ned.

Bonustips: Så fixar du en snabbrengöring av badrummet

Om badrummet är våtsäkert (det ska det vara), om det inte står tvättmaskin, tumlare eller torkskåp i badrummet kan man göra en snabbrengöring med hjälp av duschen.

  • Badkaret borstas på alla sidor med såplösning, tvättstället borstas på över- och undersida samt på kranarna.
  • WC-stolen borstas överallt: vattenbehållaren, sittringar, lock, baksidan och underdelen. Rören borstas också med såplösningen.
  • Dra över golvet med en långborste och såplösning. Duscha alltsammans med varmvatten och ganska kraftig stråle, även under badkaret.
  • När allt vatten droppat av tvättställ och WC-stol, dras vattnet bort och ned i golvbrunnen med en raka med långt skaft eller en skurduk virad kring en långborste.
  • Låt badrumsdörren stå öppen tills fukten dunstat bort.
  • Man undviker givetvis att duscha på badrumsskåp, hyllor, lampor och strömbrytare. Handdukar lyfts bort.

Med den här snabbmetoden går det både fort och lätt att få badrummet doftande rent.

17 feb 2017


Få offert på städtjänster

Hemstädning
Flyttstädning
Storstädning
Kontorsstädning
Fönsterputs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fler sidor

Städtips och annat smått och gott från bloggen:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)