Rengöring av heltäckningsmatta

Heltäckande mattor kan vara av olika typ och av olika material. De vanligaste är tuftade. De tillverkas på så sätt att tusentals nålar i en tuftmaskin för garnet upp och ned i en bottenväv. Där fästs garnet med en gummi- eller plastmassa som binder garnet i bottenväven. Öglorna i garnet kan vara kvar eller skäras.

Materialet i öglorna kan vara ull, polyamid eller akryl. Ju längre lugg en matta har, desto svårare är den att hålla ren. Om en heltäckande matta ska vara fräsch och vacker länge, måste den vårdas väl. Den bör dammsugas ofta. Använd den släta sidan på golvmunstycket och sug långsamt.

För munstycket sakta fram och tillbaka över en bit i taget av mattan. Det finns ingen dammsugare i världen som kan suga upp allt damm och småskräp ur botten på en textilmatta, men dammsugning gör dock mycket nytta.

En heltäckningsmatta som blivit smutsig, och det blir alla mattor så småningom, måste tvättas. Det finns ett par sätt, och här går vi igenom de vanligaste. 

Fuktborstning

Ett ganska bra resultat kan man få genom att våtborsta mattan för hand. Men det är arbetsamt och tar tid. Man måste ligga på knä och börjar man är det bara att fortsätta över hela golvet.

Gör så här:

  1. Vispa upp diskmedel eller fintvättmedel i en hink ljummet vatten. Använd en panelborste med mjuk borst.
  2. Borsta bit för bit.
  3. Torka efter med en trasa, doppad i rent vatten och urvriden. Arbeta bit för bit över hela golvet. Vattnet får inte flöda så att det rinner ned i undergolvet. Borsten och trasan ska bara vara så våta att det går att tvätta med dem.

På en matta med klippt lugg måste luggen borstas upp när den torkat.

Schamponering med maskin

Mattschamponering kan också göras med en speciell schamponeringsmaskin. Vissa företag hyr ut sådana.

9 apr 2017


Få offert på städtjänster

Hemstädning
Flyttstädning
Storstädning
Kontorsstädning
Fönsterputs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fler sidor

Städtips och annat smått och gott från bloggen:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)