5 Tips för att städa köket enkelt & effektivt

Det går att spara en hel del arbete och tid med städning om man håller efter regelbundet i köket: torkar upp spill så fort som möjligt, torkar med en svamp kring handtag eller knoppar på skåp och lådor, sopar upp smulor och småskräp från golvet. Men någon gång behövs en grundligare rengöring.

1. Fett på skåpdörrar

I köket blir det alltid fett på skåpdörrar och väggar av stänk och ångor från matlagning och i fettet samlas damm och bakterier.

2. Väggar och köksluckor

I så gott som alla kök är väggarna tvättbara. Oftast är de målade med oljefärg eller alkydfärg. De går att tvätta. Köksluckor är alltid tvättbara. Använd ljumt vatten med lite handdiskmedel i. Tillsätt eventuellt lite T-röd. Tvätta med en stor svamp eller en disktrasa av svampduk. Tvätta först väggen eller köksluckan nedifrån och upp. Det verkar kanske avigt men om man börjar uppifrån rinner det smutsiga vattnet ned i ränder på den torra ytan, de kan vara svåra att få bort. Torka efteråt med en ren trasa som doppats i rent vatten och vridits ur hårt. Om luckan först tvättas nedifrån och upp och sen uppifrån och nedblir det inga smutsränder som kan vara svåra att få bort.

3. Taket

Taket blir också smutsigt med tiden. Men resultatet blir sällan bra om man försöker sig på att tvätta ett tak. Risken är att det blir ojämnt och det kan till och med hända att det ser värre ut efteråt med ett flammigt tak än före tvättningen. Är taket så smutsigt att det måste åtgärdas är det bättre att måla om det. Är det bara lite smutsigt — glöm tvättningen! Ingen brukar titta upp i taket.

4. Kakel

Om väggen mellan bänkar och överskåp är kakelsatt, tvättas kaklet med såpvatten eller ljumt vatten med hand- diskmedel. Gno aldrig med skurpulver eller den hårda nylonytan på en kökssvamp. Det repar kaklet, och i reporna får smuts och fett lätt fäste.

5. Diskbänken

Rostfria diskbänken behöver ingen putsning. Den torkas bara med en kökssvamp eller disktrasa, doppad i lite diskmedelslösning.

15 jan 2017


Få offert på städtjänster

Hemstädning
Flyttstädning
Storstädning
Kontorsstädning
Fönsterputs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fler sidor

Städtips och annat smått och gott från bloggen:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)