Tvätta trasmattor - så gör du!

Det gamla beprövade sättet att tvätta trasmattor är att skura dem med skurborste och såpa och sedan skölja dem i sjön. Det här är en metod som hemslöjdskonsulenterna rekommenderar än idag.

Men det är ju inte allom givet att ha en sjö som granne. Finns det en trädgård, kan mattan läggas på trädgårdsbordet.

Den skuras bit för bit, det gäller att ta i så att smuts och fläckar går bort. Efteråt sköljs den genom att man spolar igenom den från båda sidor med trädgårdsslangen.

En matta av bra kvalitet som är hårt slagen och vävd av gamla trasor som håller färgen brukar tåla den här behandlingen.

Tvätta trasmattan i maskin

Trasmattor kan också tvättas i maskin, men bara under två förutsättningar.

  • För det första: mattan måste ha en varp som håller och den måste vara stadigt vävd. Är mattan köpt på hemslöjden eller vävd av en van väverska brukar den klara upprepade maskintvättar. Billiga små trasmattor som säljs i varuhusen och är vävda i t.ex. Indien brukar vara löst vävda och ha mycket tunn varp som inte tål maskinbearbetning. Det händer att mattorna redan efter första maskintvätten brister i sidorna.
  • För det andra: Maskinen måste vara så stor att den klarar en matta. Bäst är att väga mattan innan den läggs in i maskinen. Är mattan endast lätt smutsad kan den tvättas på fintvättprogrammet. Är den hårt smutsad och fläckig behöver den köras på 60-programmet.
2 maj 2017


Få offert på städtjänster

Hemstädning
Flyttstädning
Storstädning
Kontorsstädning
Fönsterputs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fler sidor

Städtips och annat smått och gott från bloggen:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)