Ultimata guiden till rengöring av ugn & spis

Ugnrengöring

Ugnen behöver göras ren då och då. Alltid blir det lite spill eller stänk som fastnar och bränns fast. Var det riktigt länge sedan du rengjorde ugnen som kan hända att det luktar sot när du använder det. Då är det riktigt hög tid att lägga en stund på att göra den ren igen.

Ugnssprayer - funkar det?

Det finns ugnssprayer att köpa. Reklamen lovar att din ugn blir ren helt utan besvär. Det är bara att spraya, torka av och sen är ugnen som ny igen. Och faktum är att många av dessa produkter är riktigt effektiva. Det som är viktigt att komma ihåg är att ugnssprayerna är starkt frätande. Man måste ha handskar på händerna och vara försiktig så att inget stänker tillbaka i ögonen.

Barn får absolut inte komma i närheten och flaskan med ugnsspray måste förvaras oåtkomligt för barn.

Det finns alternativa och ofarligare sätt att rengöra ugnen på. Som med såpa.

Spis och ugn som osar

Det är inte bara för att spis och ugn ska se rena och prydliga ut som de bör befrias från överkok med jämna mellanrum. Spill och överkok som sitter kvar osar. Mat osar inte när den lagas, mat luktar gott. Det är det som sitter kvar på plattan eller inne i ugnen som ger det obehagliga oset.

Det är bra att ha en svamp eller svampduk till hands och torka av spishällen varje gång den använts för matlagning. Det kommer alltid stänk och lite spill, det går inte att undvika. Får det ligga kvar bränns det fast och blir dubbelt så svårt att få bort. Lättast går det att torka upp när spisen ännu är varm.

Rengöra spishäll med plattor

Även om man torkar av kring plattorna, brukar det bli lite inbränt kvar. Går det inte bort med såplösning och tvålull, gör så här: Smeta lite såpa på ringen kring plattorna, sätt dem på medelvärme i ca 10 min. Såpan bubblar och löser upp det brända. Tvätta sedan bort med våt svamp, gnid eventuellt med lite tvålull.

Så rengör du glaskeramikhäll

En del spisar har glaskeramikhäll. Det är en tjock skiva av härdat glas som ligger över hela hällen. Under hällen finns värmezoner som värms upp av spiraler eller halogcnrör. Glashällen är ömtålig och kräver mera omsorg än traditionella kokplattor. överkok och spill måste torkas upp så fort som möjligt, eftersom det kan skada hällen om det ligger kvar och bränns allt hårdare fast.

Försök först få bort överkoket med en våt svamp och diskmedel medan hällen fortfarande är varm. Använd inte den hårda knottriga nylonsidan på svampen, den kan skada hällen. Går smutsen inte bort, skrapas den bort med ett rakblad. En rakbladsskrapa brukar följa med när spisen levereras.

Använd aldrig stålull eller skurnylon eller knivspetsar på en glashäll. Det finns också ett speciellt rengöringsmedel som löser upp inbränt överkok, det brukar följa med när spisen levereras. När allt inbränt är borta poleras hela glasytan med en torr duk.

Rengör emaljerad ugn på miljövänligt sätt

Ugnen i en spis kan helt vara inklädd med emaljerad plåt. Den görs ren så här:

  1. Stryk halvflytande såpa inuti hela ugnen.
  2. Stäng ugnsluckan, sätt ugnen på 125° och låt den stå så 10 minuter efter att den kommit upp i värme.
  3. När ugnen svalnat, skuras den invändigt med en mjuk panelborste och ljumt vatten.
  4. Allt fett och inbränt brukar följa med, rengöringen är helt ofarlig.

OBS: se till så att ugnen torkas ur med våt svamp flera gånger så att all såplukt går bort!

Självrengörande ugn - funkar det verkligen?

En del spisar har s.k. självrengörande ugn. Det betyder att ugnen har väggar, tak och bakstycke i katalytemalj. Det är en porig emalj som gör att fett och stänk av maträtter förkolnas när ugnen blir varmare än 225°. Botten brukar vara av slät emalj eftersom katalytemaljen inte tål att man skrapar på den. Ugnsbotten är så utsatt för spill och överkok att rester ibland måste skrapas bort.

Man kan hjälpa den "självrengörande" ugnen att bli ren så här:

  • Börja med att stryka såpa på botten, sätt ugnen på 125° och låt den stå i den värmen i minst 10 min.
  • När den svalnat, tvätta bort det som lösts upp med ljummet vatten, skrapa med t.ex. en stekspade om det behövs.
  • Sätt sedan ugnen på 250° och när den kommit upp i den värmen, låt den stå på i minst 10 min.
  • När ugnen har svalnat, borsta bort allt som förkolnats med en mjuk torr panelborste, tvätta botten igen om det behövs.

Glasrutan på ugnen

Olika spisar ger olika möjligheter att göra ugnens glasyta ren. På en del ugnar kan den yttersta glasrutan lätt lyftas ur och tvättas i diskhon och det är då enkelt att komma åt den inre som sitter fast. På andra spisar måste ugnsluckan skruvas isär om det kommit in fett eller smuts eller vatten mellan de båda glasrutorna.

Flödande vatten bör aldrig användas för tvättning av ugnsluckan om glasen sitter fast. Då kan vatten leta sig in och göra fula ränder. Finns det inbrända rester på glaset kan de tas bort med fin tvålull och en fuktig svamp.

Glöm inte rengöra spisen på baksidan!

Alla spisar har hjul på baksidan. De är till för att man lätt ska kunna dra fram spisen och göra rent på baksidan och sidorna — och på golvet. Där brukar det finnas åtskilliga rester av överkok, spill, smulor och damm.

Viktigt att mikrougnen är ren inuti

Stänk och överkok bör aldrig lämnas kvar i en mikrovågsugn. Mikrovågorna aktiverar även det som sitter fastkletat på väggarna eller botten i ugnen. Därför bör allt sådant torkas bort med en mjuk trasa eller svamp doppad i vatten och diskmedel. Efteråt torkas ugnen torr med en mjuk trasa.

1 feb 2017


Få offert på städtjänster

Hemstädning
Flyttstädning
Storstädning
Kontorsstädning
Fönsterputs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fler sidor

Städtips och annat smått och gott från bloggen:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)